Hans Aernouts is dirigent van Koninklijke Harmonie De Verenigde Statievrienden uit Essen en van fanfare "Kunst na Arbeid" uit Schijf. Dat doet hij met veel plezier, enthousiasme en toewijding. Voorheen was hij een tiental jaren dirigent van fanfare "Voor eer en deugd" uit Meersel-Dreef en van fanfare "Wampegalm" uit Arendonk. Hij is ook invaller-dirigent van verschillende amateurverenigingen: fanfares, brassbands, harmonieorkesten en symfonische orkesten.
Als docent laag koper is hij werkzaam in "Nieuwe Veste", het Centrum voor de Kunsten in Breda (NL). Daarnaast is hij ook actief als leraar laag koper in de muziekacademie "Muzarto" in Kalmthout en Essen.
Hans Aernouts begon zijn muzikale studies in de gemeentelijke muziekacademie van Wuustwezel bij Gerard Peeters. De cornet was eigenlijk zijn eerste keuze maar al snel werd de overstap gemaakt naar euphonium om uiteindelijk bij trombone te komen.
Zijn passie voor muziek werd zo groot dat hij ging verder studeren aan het Lemmensinstituut, de muziekhogeschool in Leuven. Zijn leraar trombone was François de Bakker en onder zijn begeleiding behaalde Hans in 1999 de titel "Meester in de muziek", optie trombone en optie kamermuziek, en dit met onderscheiding. Hij studeerde nog verder trombone bij Michel Tilkin, jazz en lichte muziek bij Hans Sparla in Tilburg aan het Brabants Conservatorium.
Hij speelde trombone in BrassBand Willebroek o.l.v. Frans Violet, in de Metropole Brass Band o.l.v. Guy Audenaert en in het Kempisch Jeugd Fanfare Orkest o.l.v. Manu Mellaerts. Deze drie orkesten behaalden schitterende titels op binnen- en buitenlandse wedstrijden en maakten mooie cd's.
Als professionele trombonist speelde hij mee met de Vlaamse Opera, Prima la Musica, Het Koninklijk Ballet van Vlaanderen (musical), het Dordts Kamerorkest, deFilharmonie, the Night of the Proms, Het Paleis, het Vlaams Radio Orkest,...
Veerle Jappens is zijn echtgenote en zij hebben 3 schatten van kinderen: Maartje, Roos en Hannes.